Практична робота № З Перша допомога при отруєннях і кишкових інфекціях Об'єднайтесь у групи по 5 —6 осіб і розкажіть про відомі вам випадки харчових отруєнь. Обговоріть: Що спричинило харчове отруєння? Як можна було цього уникнути? Чи правильно надавали допомогу потерпілим? Жителі розвинених країн світу не потерпають від голоду. Однак і вони нерідко відчувають дефіцит поживних речовин через незбалансоване харчування. Люди, які віддають перевагу висококалорійним продуктам і ведуть малорухливий спосіб життя, часто мають надмірну вагу і хворіють на ожиріння. Ті, хто захоплюється дієтами, прагнучи досягти нереальних стандартів світу моди і шоу-бізнесу, ризикують захворіти на анорексію. Невдоволення своїм тілом породжує занижену самооцінку і впливає на всі аспекти життя: навчання, роботу, стосунки. Тому важливо розвинути позитивне ставлення до нього і навчитися безпечно контролювати масу тіла та покращувати фізичну форму. Спричинені дефіцитом поживних речовин захворювання можна вилікувати, якщо в організмі не відбулися незворотні зміни. По допомогу звертаються до лікаря, який призначає спеціальну дієту і харчові добавки. Вживання неякісного, зіпсованого чи інфікованого харчового продукту може мати наслідком харчове отруєння. Найчастіше причиною харчових отруєнь є бактерії або токсини. Найнебезпечніші харчові отруєння - ботулізм і отруєння грибами. За перших ознак харчового отруєння треба звернутися до лікаря або викликати «швидку допомогу».
|