Найтяжчі харчові отруєння спричиняють токсини отруйних грибів і рослин. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби, а також гриби, що змінили свої властивості й стали отруйними. Останніх через забруднення навколишнього середовища дедалі більше у наших лісах. Тим, хто хоче збирати гриби, досвідчені грибники радять навчитися розрізняти не лише їстівні, а й 20—25 видів отруйних і неїстівних, які ростуть у вашій місцевості. Гриби і рослини, отруєння якими може бути смертельним (мал. 15): / - бліда поганка; 2 - мухомор смердючий; З - свинушка тонка; 4 - мухомор пантерний; 5 - рожевопластинник отруйний; 6 - павутинник отруйний; 7 - блекота; 8 - конвалія; 9 - дурман; 10 - вороняче око; 11 - беладона.
|